Giver dit online produktkatalog mening for dine kunder?
Faren for at blive for indforstået lurer under overfladen for de fleste virksomheder. Måske er det oplagt at tænke, at ens gode, tilbagevendende kunder jo godt forstår produktsortimentet. Men gør de nu det? Og hvad med nye kunder?
Indenfor webdesign og IT brugervenlighed findes et designmantra der kaldes “Don’t make me think”. Når vi som brugere af websider, apps og IT-systemer tvinges til at tænke, fordi løsningen ikke er intuitiv at bruge, så bliver oplevelsen hurtigt ubehagelig. Vi fjerner ubehaget ved at klikke væk og gå videre til noget andet.
Hvor der indenfor webdesign og online handel er gældende normer for hvordan sådan noget skal se ud og virke for at være intuitivt (vi ved eksempelvis alle, at man kan bestille online, hvis der er et kurve-ikon i øverste højre hjørne), så er der mindre klare facits når det kommer til strukturering af eksempelvis et online produktkatalog. Det er her, hvor et meget generelt mantra som “don’t make me think” kan være gavnligt at have i baghovedet.
Herover et eksempel fra en producent af bl.a. industrielle elektriske stik. Prøv at tage et kig i både sidemenuen og i resultatlisten. Hvis ikke du kender producentens sortiment særdeles grundigt, så har du ikke en jordisk chance for at pejle dig ind på hvert produkts egenskaber udefra navngivningen. Det er med andre ord et indforstået produktkatalog.
En følgevirkning kan være, at man ved at være indforstået skubber potentielle kunder væk fra sig (for der er jo ingen, der bryder sig om at føle sig dum) og over i armene på andre sælgere der er mere imødekommende.
Ovenstående er på ingen måde et særsyn, specielt ikke indenfor B2B-salg. Men hvordan skal det så skrues sammen?
Herunder er et eksempel på fire kategorier, der primært er identificeret ved billede. Ved mouse-over fremkommer en sigende tekst, der kombinerer en indforstået betegnelse (CP30) med de mere sigende produkttyper "skærmvægge og bordskærme".
Da vi er på et højt niveau i kataloget præsenteres producenten også med en kort tekst, da navnet "rosso" i menuen over kategorierne, ikke siger så meget i sig selv, og man håber på mere information, efter man har klikket. Det får man her.
Herunder et eksempel på et fælles produktkort - i Raymeon Nexus et såkaldt abstrakt produkt - der samler en række specifikke varianter til enkel udvælgelse på basis af de vigtigste valgparametre, der typisk også er afgørende forskelle mellem produktvarianterne.
Tips og råd til at strukturere og præsentere dit produktkatalog
Ved at have nogle få, enkle råd i baghovedet kan du bedre styre udenom at blive for indforstået.
- Tilstræb altid at skabe overblik for dine kunder - hvad er vigtigt hvor?
- Vær meget klar i dine navne og beskrivelser og brug lægmands termer så vidt muligt
- Opdel dit produktsortiment i meningsgivende kategorier der er navngivet fornuftigt
- Hav maksimalt 15 kategorier eller valg på hvert niveau - flere valg bliver uoverskueligt
- Klarlæg de parametre som produkter udvælges på - og tilstræb at vigtige parametre gøres til filtre til sortering og udvælgelse
- Undgå produktnumre til udvælgelse - brug hellere sigende produkttitler
- Vær ikke bange for lange produktnavne
- Anvend billeder. De fleste vil gerne orientere sig visuelt, fremfor at læse sig frem
- Brug både specifikke og abstrakte billeder - tag dem helst selv, for det er dig der bedst ved hvad der er vigtigt at vise
Læs også om
- Don't Make Me Think er en bog
Steve Krug er forfatter af “Don’t Make Me Think” oprindeligt fra 2000. Læs mere på sensible.com - Dansk e-handel specialist
Benjamin Gundgaard er dansk e-handel ekspert og forfatter af flere bøger. Læs mere på Benjamins hjemmeside